luni, 12 septembrie 2022

Transfăgărășanul sau Transalpina?

 

România are multe locuri frumoase care stârnesc curiozitatea turiștilor. Probabil cele mai cunoscute sunt Transfăgărășanul și Transalpina. Până să ajung acolo, am auzit tot felul de povești: că e greu drumul, că e abrupt, că nu sunt parapeți, că unii au căzut în prăpastie, că nu e de începători, să am grijă la viteză, o să stau la cozi infernale, o să mă mănânce urșii pe traseu.

După ce am străbătut în sfârșit cele două rute turistice, pot distinge adevărul de mit și m-am gândit să-l împărtășesc și cu voi. Cu siguranță v-ați pus aceleași întrebări ca și mine înainte să porniți la drum.

Așadar o să le luăm pe rând, în speranța că toate întrebările își vor găsi răspuns și veți avea parte de o călătorie pe cinste.

1.       Care e diferența dintre Transfăgărășan și Transalpina?

Transfăgărășanul este un drum care trece printre munții Făgărașului. Are aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C. Face legătura între Muntenia și Transilvania. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.


 




Transalpina sau DN 67C are o lungime de 148 km, fiind puțin mai scurt decât Transfăgărășanul. Este o șosea care trece prin Munții Parâng, fiind situată la cea mai mare altitudine în Romania. Cel mai înalt punct este în Pasul Urdele, la 2.145 m. Transalpina străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, făcând legătura între Oltenia și Transilvania.

 


2.       De unde încep Transfăgărășanul și Transalpina?

Transfăgărășanul începe în localitatea Bascov, județul Argeș (aproape de Pitești) și se termină în apropierea localității Cârtișoara, județul Sibiu. 

Eu am pornit dinspre Curtea de Argeș și m-am oprit la Bâlea Lac. Puteți la fel de bine să veniți din Sibiu, spre Avrig, până ajungeți la Cârtișoara.

Transalpina începe în orașul Novaci din județul Gorj și se termină în orașul Sebeș din județul Alba.

Novaci e la 1 oră și jumătate de Râmnicu Vâlcea sau la 1 oră de Târgu Jiu. Puteți la fel de bine să începeți traseul din Sebeș, aflat la 20 de minute de Alba Iulia și la  45 de minute de Sibiu sau Deva.

Cum ambele drumuri au Sibiul ca punct comun, le puteți vizita într-un weekend pe amândouă.

 

3.       Când sunt deschise Transfăgărășanul și Transalpina ?

Transfăgărășanul  este deschis de la mijlocului lunii iunie până la sfârșitul lui octombrie. Se poate circula inclusiv noaptea. Drumul este închis aproximativ 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren.

Pentru Transalpina, data de deschidere a drumului diferă de la an la an, în funcție de vreme, mai exact de momentul în care se topește zăpada și drumul devine practicabil. În ultimii anii, drumul a fost deschis fie în ultima săptămână din mai, fie în prima săptămână din iunie. Circulația este permisă doar în intervalul 7-22. Transalpina este închisă din octombrie sau noiembrie (în funcție de căderea zăpezii) până primavara.

 

4.       Cât e de periculos drumul? Care rută e mai periculoasă?

Îmi e greu să mă leg de pericol pentru că am văzut mai rău când am traversat munții Atlas din Maroc. Priveam pe geam și vedeam prăpastia căscându-se foarte aproape de autobuz și de cele mai multe ori, nu erau nici parapeți.

Mai degrabă am remarcat că Transalpina este un drum mai abrupt și mai înclinat. Sunt curbe înguste, unde e important să vă păstrați banda, altfel riscați să intrați în mașinile de pe banda opusă. Dacă nu accelerați bine, riscați să vă moară motorul. Drumul devine mai dificil mai ales dacă plouă și e șoseaua udă.

Pe Transfăgărășan, pantele nu mi s-au părut atât de înclinate. Deși sunt curbe, sunt destul de late. De asemenea, are mai mulți parapeți.

Ambele drumuri sunt destul de departe de prăpastii, așa că nu aveți de ce să vă fie teamă. Ca dificultate, Transfărăgășanul mi s-a părut mai ușor. 


5.       Să merg dacă sunt începător?

Da. A fi începător la condus e un atuu pentru că sunteți mai atenți, dar începeți cu Transfăgărășanul. E posibil să mai aveți probleme cu plecarea din pantă, iar pe Transalpina mai mult asta este. Nu e deloc plăcut să vi se oprească motorul în mijlocul curbei și să vă claxoneze toată lumea.

6.       Cu ce viteză se circulă pe Transfăgărășan și Transalpina ?

Pe Transfăgărășan sunt porțiuni unde puteți merge și cu 50-60 de km la oră, apoi urmează o zonă de curbe unde veți merge cu a doua mai mult (25-26 de km) putând să ajungeți chiar și la 30-33 de km la oră.

Pe Transalpina veți merge mai mult cu a două. Accelerați bine ca să nu vă moară motorul. Vă sfătuiesc să nu încercați viteza a treia prin curbele înguste.

7.       Îmi trebuie mașină de teren ?

Nu. Chiar dacă mașina e mai joasă, nu veți avea probleme. Ambele drumuri sunt asfaltate și există parcări amenajate.

 

8.       Chiar sunt urși neprietenoși pe Transalpina și Transfăgărășan?

Nu. Urșii de obicei stau pe marginea drumului și dorm sau sunt cocoțați pe un stâlp/parapet și se uită. Nu se urcă de nebuni pe mașini, nici nu stau în mijlocul drumului ca să nu puteți trece de ei și cu siguranță nu vă fugăresc pe traseu.

Pe Transfărăgășan am văzut urși. Pe telefon veți primi alerte legate de ei. Pe Transalpina nu am văzut nici un urs și nici o avertizare cum că ar fi urși prin preajmă.

E bine de ținut minte că urșii sunt totuși animale sălbatice. Nu sunt căței sau pisici. Nu vă așteptați să le dați mâncare din mână ca la gâște, iar ei să dea din coadă. De fapt, turiștii care le dau mâncare sunt cei care trimit aceste animale spre moarte. 


 

Urșii sunt obișnuiți să-și procure singuri hrana în habitatul natural. Intervenția omului (care-i hrănește) îi învață pe urșii să meargă după oameni ca să găsească hrană. De aceea auzim la televizor că au ajuns urșii în centrul orașelor.

Ne place să le dăm mâncare ca să-i filmăm sau să ne facem selfie-uri și să le punem pe rețelele sociale, dar nu ne place să facem față consecințelor acțiunilor noastre. Cu ursul pe care l-ai hrănit pe Transfăgărășan o să te întâlnești în timp ce te plimbi cu copilul prin Râmnicu Vâlcea. Atunci nu o să mai fie drăguț. Animalele vor fi apoi fie mutate din habitatul lor, fie ucise. Nu e păcat?

Le puteți face o poză din mașină, la o distanță considerabilă. Nu-i mai hrăniți, nu le mai dați cidru să bea, nu coborâți din autoturism și în nici un caz nu încercați să-i mângâiați. Nu sunt animale de companie. Urșii nu se urcă pe mașinile voastre, mai ales că locurile în care îi veți întâlni sunt departe de popasurile obișnuite ale turiștilor de pe Transfăgărășan.

9.       Unde mă cazez?

Pe Transfărăgășan vă puteți opri la Bâlea Lac dacă vreți să aveți parte de o liniște deosebită, în mijlocul naturii. La fel de bine vă puteți caza în localitățile din apropiere – la Curtea de Argeș, Buda, Cârtișoara, Corbeni, Căpățâneni.


 

Pe Transalpina sunt câteva hoteluri drăguțe pe traseu – la Rânca, Șugag, Căpâlna, Laz, Săsciori sunt cele mai multe pensiuni. Un loc drăguț e cabana Nedei care are și SPA. Eu m-am cazat în Laz, la cabana Carolina, o oază de liniște (pe lângă faptul că arată foarte frumos).



 

10.   De unde alimentez mașina?

Pe Transfăgărășan, alimentați la Curtea de Argeș. Mai găsiți apoi stații de alimentare înainte de Curtișoara, pe drumul spre Avrig sau spre Făgăraș. Cel mai bine ar fi să vă faceți plinul înainte.

Pe Transalpina găsiți stații cu combustibil în Șugag, după ce ieșiți din zona mai abruptă sau la Novaci, chiar înainte să începeți traseul.

11.   Am unde să mănânc sau vin cu pachetul de acasă ?

Ambele drumuri sunt pline de restaurante, pensiuni și standuri cu mâncare. Găsiți inclusiv izvoare de unde să luați apă. Pe Transfăgărășan, la Bâlea Lac găsiți o mulțime de bunătăți. Pe Transalpina, vă puteți opri la Stâna Ștefanu (bonus, vă puteți juca cu măgărușii), dar și la popasurile de pe traseu unde veți da peste tarabe cu produse tradiționale: brânzeturi și carne, mai ales, dar și suveniruri.

Chiar vă recomand să cumpărați produse locale. Noi am luat cașcaval cu chimen, maturat timp de 2 ani, cârnăciori uscați de casă și urdă de oaie. Au fost absolut delicioase. Prețurile sunt mai mari decât la magazin (120 – 70 – 30 de lei pe kilogram), dar alimentele au un gust deosebit. Veți mai găsi ciocolată și prăjituri de casă (plăcintă, doboș, nuci umplute). Luați-vă totuși bani cash pentru că la tarabe nu prea sunt POS-uri.

12.   Ce pot vedea pe Transfăgărășan și Transalpina?

Pe Transfăgărășan cred că prima atracție sunt urșii, mai ales dacă au pui. Sunt foarte drăgălași. Cel mai spectaculos loc este la Bâlea Lac. Treceți printr-un tunel ca să ajungeți la lacul ascuns. Peisajul e mirific. Uneori e ceață, apoi apare soarele, iar de acolo de sus se vede șoseaua șerpuind și curbele care v-au dat puțin bătăi de cap. 



 

Un alt loc frumos este barajul Vidraru și Lacul Vidraru. Aici puteți face o excursie cu barca. 



 

Pe Transalpina sunt mai multe barajuri și lacuri glaciare: lacul Oașa, lacul Tău Bistra. Cel mai frumos mi s-a părut Lacul Oașa. Cabana Oașa e chiar pe malul lacului, e imposibil să o ratați. Aici vă puteți plimba cu barca, sta în hamac și servi masa. Are o pădure în preajmă care ține răcoare în zilele călduroase. 



 

De la Obârșia Lotrului, dacă mergeți spre Transalpina Lac veți ajunge la lacul și barajul Vidra. Alte atracții ar fi ciupercile. Eu am fost în ultimul weekend din august și am văzut o grămadă mașini cu ciuperci de vânzare. De asemenea, drumul trece printre păduri de brazi. 

Un alt loc drăguț e Stâna Ștefanu. Au măgăruși prietenoși care așteaptă să-i hrăniți. Se poate servi masa aici (deși am prins destul de aglomerat). Dacă nu doriți să mâncați, vizitați-le muzeul și faceți poze în blănuri de oaie ca niște ciobani adevărați.




13.   Sunt aglomerate Transfăgărășanul și Transalpina?

Depinde. Cred că ar fi de evitat sărbătorile legale și weekendurile, dar nu e o regulă.

Pe Transfăgărășan am prins aglomerație. Am făcut o oră pe 3 km în apropiere de Bâlea Lac. Mai aveam 2 km și am decis să parchez mașina și să merg pe jos. Am aflat de la oamenii care lucrau acolo că a fost lejer weekendul anterior, fără cozi de mașini, fără ”șmecheri” care se bagă în față.




 

Pe Transalpina nu am prins aglomerație. Nu a trebuit să aștept în spatele altor mașini sau să merg cu 8 km la oră.

Pe ambele drumuri am mers în weekend, în luna august.

14.   Cât durează drumul?

Transfăgărășanul durează 3 ore și jumătate (de la Bascov) sau 3 ore (de la Curtea de Argeș). Dacă e aglomerat, poate dura chiar 5-6 ore.

Transalpina ar trebui să dureze aproximativ 3 ore (după cum spune Google). Dacă mai puneți și opririle pe traseu, aș zice 4 ore.

 

15.   Care traseu e mai frumos ?

Mai întâi să ne uităm la plusuri și minusuri. Transfăgărășanul mi s-a părut lung și aglomerat, dar traseul a fost frumos. De la barajul Vidrarul, peisajul e superb până ajungeți la Bâlea Lac.

Transalpina nu mi-a plăcut datorită drumului înclinat și abrupt. Ce mi-a plăcut au fost drumul lejer și localitățile pitorești din județul Alba, unde drumul e deja bun, fără pante abupte și curbe înguste. Sunt multe cabane și case drăguțe și e liniște.

Câteva sfaturi:

Dacă ar fi să merg din nou, aș înnopta la Bâlea Lac ca să nu fiu obosită după atâta condus (mai ales dacă e aglomerat). A fost greu să conduc de la Curtea de Argeș până la Bâlea și să mă întorc înapoi în aceași zi.  Cât despre Transalpina, nu aș mai merge din nou. Aș veni de la Sebeș ca să petrec câteva zile liniștite în Laz sau Șugag, fără să mă mai avânt pe serpentine.

Până la urmă aș alege Transfăgărășanul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three days itinerary in Vienna

  When I was a kid, I enjoyed watching the cartoons about Princess Sisi. Since then, I have dreamed of seeing Sissy’s castle. That was my ...