joi, 17 noiembrie 2022

9 sfaturi pentru prima vacanță în Marrakech

 

Îmi amintesc cât de încântată am fost de prima mea excursie în Marrakech. Era prima dată când ajungeam în Africa așa că abia așteptam să descopăr o nouă cultură. Cum sunt o mare fană a organizării, voi împărtăși cu voi câteva sfaturi pe care sper să le găsiți cât mai utile.


1.       Unde găsesc zboruri la prețuri acceptabile ?

Am plecat spre Marrakech din Madrid așa că pot spune că Ryanair are o mulțime de oferte din Spania către Maroc, toamna și iarna. Eu am plătit doar 30 de euro pentru zborul dus-întors.

Dacă nu locuiți în Spania sau nu puteți lua avionul de acolo, tot puteți găsi cele mai bune prețuri în lunile septembrie-februarie.

Ca să fiți cu ochii pe oferte, vă recomand următoarele site-uri de călătorie :

https://aventurescu.ro/

https://travelator.ro  

https://www.secretflying.com/euro-deals/

https://www.fly4free.com/flights/flight-deals/europe/

https://www.ryanair.com/ie/en

Pentru o vacanță de 30 noiembrie - 1 decembrie, cu placare din Madrid, prețurile sunt foarte accesibile

 


Dacă plecați din București, puteți folosi Kiwi. Găsiți bilete:

- la 144 de euro, dar cu bagajul pot ajunge până la 254 de euro (pentru 7 nopți, zbor cu o escală - 27.11 - 4.12)

 


- la 143 de euro (zbor direct) pentru 3 nopți ( 30.11 - 4.12). Cu tot cu bagaj veți plăti între 200 și 218 euro.

 


2.       Am nevoie de viză ?

În Maroc nu e nevoie de viză dacă stați mai puțin de 90 de zile. Aveți nevoie doar de un pașaport care să aibă cel puțin 6 luni de valabilitate.

De asemenea, la aeroport veți fi rugați să completați un formular cu datele personale, dar și să dați detalii despre cazare (numele hotelului, adresa, câte zile stați). Veți completa din nou formularul la ieșirea din Maroc.

3.       Unde pot schimba banii?

Moneda marocană este dirhamul. Cel mai bine e să schimbați leii românești în dolari sau euro în România. Odată ajunși în Marrakech, puteți schimba euro sau dolari la aeroport unde cursul este mai bun. Veți vedea ghișeul chiar după ce vă ridicați bagajele.

De asemenea, luați cash la voi pentru că un se plătește cu cardul de obicei.

4.       Unde mă cazez în Marrakech ?

Puteți alege un hostel sau hotel, dar dacă vreți să experimentați cultura locală, stați într-un riad. Este o casă tradițională marocană, construită în jurul unei curți sau grădini. Riadurile autentice au plante și o fântână în mijloc, însă puteți găsi unele mai moderne, cu piscina sau hammam (spa marocan).

În riad ferestrele fiecărei camere sunt îndreptate către curte pentru a se alinia cu idea islamică de intimitate și reflecție interioară. 

Cele mai autentice riaduri se găsesc în centrul vechi al Marrakechului (cunoscut drept Medina), aflate doar la 10 minute de mers pe jos de faimoasa piață Jemaa el Fna. Pot fi puțin mai greu de găsit, mai ales noaptea, căci sunt construite pe străzi înguste și poți trece peste riadul căutat fără să îți dai seama. Puteți cere însă ajutorul localnicilor sau îi puteți suna pe proprietari și ei vă vor ajuta.

Marele avantaj al riadurilor este că sunt mai ieftine. Toamna și iarna puteți plăti doar 5-8 euro pe noapte pentru o cameră cu 6-8 paturi. Este o opțiune ideală dacă mergeți singuri căci vă puteți face prieteni. Dacă mergeți cu prietenii sau familia, atunci puteți sta împreună.

Pe Booking, pentru 7 nopți veți plăti 85 de euro într-un dormitor feminin de 5 persoane, cu mic dejun inclus, la un hotel care a primit nota 9/10 de la turiști.

Dacă vreți să stați singuri, plătiți între 230 - 252 de euro (cu mic dejun inclus).

1.       Care e cea mai bună perioadă pentru a vizita Marrakechul?

Cu siguranță nu recomand vara. După spusele localnicilor este foarte cald, mai ales dacă plănuiți să mergeți în deșert.

Eu am mers la sfârșitul lui noiembrie, iar vremea a fost plăcută, cu zile însorite, dar și înnorate.

Vă recomand să vă luați umbrela, să purtați o geacă mai călduroasă și să aveți cizme sau adidași, pentru zilele mai răcoroase. În noiembrie portocalii aveau încă frunzele verzi, la fel și măslinii. Nu era nici prea cald, nici foarte frig.

Dacă vreți să mergeți în deșert, veți trece munții Atlas, așa că e bine să vă îmbrăcați bine. Luați o căciulă, mânuși, eșarfă și o geacă mai groasă. Veți face popasuri pe munte, iar acolo poate să bată vântul tare sau să ningă. După ce treceți munții, la temperatura normală revine. De aceea, să aveți și o geacă mai subțire la îndemână.

2.       Cum mă îmbrac în Marrakech?

Deși este o țară musulmană, nu există restricții pentru femei. Unele femei marocane își acoperă părul, altele nu. Singurul meu sfat este să vă îmbrăcați decent.

3.       Ce limbă se vorbește în Marrakech ?

Marocanii vorbesc araba. Franceza este a doua cea mai utilizată limbă în Maroc, urmată de berbera, dialectul etnicilor berberi, descendenți ai vechilor nomazi din Sahara si Africa de Nord. De fapt, marocanii sunt poligloți, comercianții vorbind cel puțin 3 limbi străine. Printre limbile vorbite se numără engleza, spaniola, germana, și chiar turca sau italiana.

4.       Sunt în siguranță în Marrakech?

După spusele localnicilor, Marrakech e un oraș mai sigur decât Fez, de exemplu. În plus, pe timpul zilei, ofițerii de poliție sunt peste tot, mai ales în Medina, în souk (bazarul marocan) și în piața Jemaa en Fna. Totuși, nu vă recomand să mergeți noaptea târziu singuri pe stradă. Străziile sunt destul de pustii la orele acelea. De asemenea, nu mergeți cu ghizi care vă abordează pe stradă, propunându-vă să vă ducă la palate sau în deșert (riscați să rămâneți fără portofel și banii din el).  

1.       Unde rezerv un tur în deșert ?

De obicei hoteluri sau hostelurile au propriile tururi, deci îi puteți întreba după ce faceți rezervarea. O altă variantă e să căutați agenții marocane pe internet, apoi să le verificați profesionalismul pe Trip Advisor. Turiștii își spun aici părerea, vă atrag atenția asupra capcanelor sau recomandă dacă le-au plăcut foarte mult serviciile oferite.

 Sper că sfaturile mele vă vor fi de folos. Călătorie plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three days itinerary in Vienna

  When I was a kid, I enjoyed watching the cartoons about Princess Sisi. Since then, I have dreamed of seeing Sissy’s castle. That was my ...