vineri, 18 noiembrie 2022

O noapte în deșert - din Marrakech în Sahara

 

Deșertul și cămilele sunt cele mai populare atracții în Maroc. Fiecare tur în deșert din Marrakech include o noapte petrecută în Sahara și o plimbare cu cămilele pe dunele din Zagora, la apus și răsărit.


 

Dacă vrei să ai parte de această experiență deosebită în deșertul african, iată tot ceea ce trebuie să știi:

-          Alege agenția de turism potrivită

Sunt multe agenții care oferă tururi ghidate în deșert. E important să citiți părerile altor turiști ca să evitați următoarele capcane:

-          Să plătiți pentru un ghid extra, care nu era inclus în oferta inițială.

-          Să luați prânzul la restaurante cu prețuri duble sau triple față de Marrakech.

-          Să fiți nevoiți să rămâneți în autocar dacă nu vreți să plătiți pentru ghidul extra pentru că vă aflați într-un sat în care se vorbește doar berbera.

-          Să fiți duși la atracții turistice false (vi se prezintă o casă modernă și vi se povestește că mai demult a fost acolo o casă istorică).

-          Șoferii întârzie plecarea din deșert pentru a le da timp ghizilor să vă ceară bacșiș.

Alegeți o agenție care să vă dea toate detalii despre sejur. Optați pentru a fi luați și duși înapoi la hotel după întoarcerea din deșert. Majoritatea agențiilor oferă aceste servicii, iar dacă nu vă pot duce la hotel, vă vor lăsa în piața Jemaa el Fna, de unde puteți găsi ușor un taxi.

Vă veți întoarce seara din deșert, așa că nu e indicat să fiți lăsați pe o stradă mărginașă, de unde vă puteți ușor rătăci.

-          Câte zile vrei să petreci în deșert?

Tururile în deșert dureză între 2 și 6 zile. Dacă timpul este limitat, optați pentru un sejur de 2 zile. Nu veți avea parte însă de un adevărat tur Saharian. Veți trece munții Atlas și veți petrece noaptea la marginea deșertului, în Zagora.

Dacă aveți timp, puteți merge dintr-un oraș în altul prin deșert. Puteți pleca din Marrakech spre Merzouga, iar după 4 zile veți ajunge în Agadir. Sau puteți petrece 6 zile în deșert, pentru a ajunge în Fes și Chefchouen.

Prețurile pentru un tur de 2 zile încep de la 59 de euro.

-          Atracțiile turistice

Pentru a ajunge în deșert, veți trece prin două locuri : munții Atlas și orașul Ouarzazate.

Dacă aveți rău de mașină ca mine, vă recomand să aveți pastile pregătite căci drumul prin munți e plin de curbe. Priveliștea este însă fermecătoare. Iarna veți găsi zăpadă. Dacă a plouat, puteți zări curcubeul.


 

-     
 

Orașul Ouarzazate este considerat poarta către deșert. Este locuit de o majoritate berberă și este un loc faimos pentru filmele realízate aici: ”Gladiatorul” sau ”Legionarul”, cu Jean-Claude Van Damme. Pentru a intra în vechiul oraș, veți plăti o taxă.
 
 
 


-          Cum e plimbarea pe cămile?

După ce sunteți luați de la hotel, veți merge cu autocarul către deșert. Veți trece munții Altas, apoi veți ajunge în Ouarzazate unde veți lua prânzul. Aproape de apusul soarelui, veți ajunge în Zagora unde vă așteaptă cămilele.

Ghizii sunt berberi căci ei au fost nu de mult nomazi și cunosc drumurile cel mai bine. Nu luați multe bagaje căci le veți pune pe cămile, iar spațiul e limitat.

 


 Călăritul cămillelor pare foarte ușor în filme, dar nu e tocmai comfortabil. Nu stați pe fund pentru că vă va durea după aceea. Veți merge aproximativ 30 de minute printre dune, admirând apusul și veți ajunge pe înserate la corturile de dormit.

Când coborîți de pe cămile vă veți gândi pentru o clipă dacă picioarele vi se vor mai apropia vreodată sau veți rămâne pe vecie crăcănați. Din fericire, am reușit cu toții să ne apropiem picioarele.

În afară de ușorul discomfort, cămilele sunt foarte prietenoase. Merg în șir indian, iar noaptea sunt lăsate libere, dar nu pleacă nicăieri.

 


-          Cum e să dormi în deșert?

Campusul din deșert are corturi călduroase, pături și paturi comfortabile. Deși aveți lumină, apă și mâncare, condițiile sunt modeste. Toaletele sunt ecologice, iar apa e păstrată în bidoane cu robinet pentru a vă spăla pe mâini sau față.

După ce ajungeți la corturi, veți servi cina pregătită de berberi (include tajine și fructe). După masă, veți sta în jurul focului, veți bea ceaiul marocan numit „whiskey-ul deșertului” și veți asculta poveștile berberilor.

O să mergeți la culcare devreme pentru a vă trezi dimineața pentru micul dejun și răsărit. Noaptea, cerul e plin de stele care par foarte aproape de Pământ. De asemenea, luna se vede târziu, la 4 sau 5 dimineața. E un loc în care să dormi ca un bebeluș, în liniște deplină.

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three days itinerary in Vienna

  When I was a kid, I enjoyed watching the cartoons about Princess Sisi. Since then, I have dreamed of seeing Sissy’s castle. That was my ...